вторник, 8 февруари 2011 г.

Какво е правилното почистване за бижута

С течение на времето всяко от нашите бижута губи красотата и нежния си блясък. Ако искаме да нашите бижута да са винаги красиви, то ще трябва да се грижим повече за тях.
Златните бижута се почистват много лесно и то едновременно. За целта в един съд се слага препарат за миене на чинии и се поставят бижутата там. Бижутата предстояват там между 12 и 24 часа. След това всяко от бижутата се изплаква добре (с преварена вода) и се избърсват докато бижутата не са изцяло сухи. Ако е нужно бижутата се търкат с помоща на мека четка, но не и позлатените, тъи като при тях лесно може да се махне позлатения слой.
Този начин за почистване на бижута е много добър и за бижута, които имат скъпоцени камъни. Друг начин за почиставен на златните бижута е със сок от лук. Бижутата се намазват с него и престояват така 3-4 часа. След това се измиват много добре с преварена вода и се подсушават. Ако бижутата Ви имат големи камъни, то може да се почистят с помощта на клечки за уши, които да са напоени леко със спирт. След това бижутата се полират с кърпа.
Как да се грижим за бижута с някои по-специфични скъпоценни камъни
Има бижута с камъни, които могат лесно да се повредят, тъи като не понасят добре влагата – малахита, перли, лунен камък, опал и кехлибар. Ако е необходимо да се измият, то това се прави с много лек сапунен разтвор и то бързо. След това тези бижута се измиват и се подсушават.
Важно е да знаете, че ако имате бижута с перли (без значение дали са истински или искуствени), то те трябва да бъдат съхранявани на различно място от другите Ви бижута. Нужно е да бъдат увити в плат, които да е много мек и понякога да се забърсват. Всекя жена знае, че перлите обичат топлината на тялото, затова колкото по-често ги слагате, то толкова по-добре ще изглеждат вашите бижута с перли.
Ако имате бижута, които са направени от метал ги покриите с безцветен лак от вътрешната страна, тъи като те лесно оставят сиви петна на кожата.
Стъклените бижута е добре да се чистят в сапунена вода, а ако са по-големи, то могат да се почистват и с четка. Важно е да знаете, че ако имате дървени бижута те не бива да се докосват с мазни ръце, да се пипат, ако сте си сложили мазен крем за ръце и не бива да се мият.

Няма коментари:

Публикуване на коментар